Ga door naar inhoud
HEMA Informatiebeveiliging HEMA Informatiebeveiliging
EN NL

Waarschuwing over phishing

·331 woorden·2 minuten

HEMA doet veel om haar klanten en digitale systemen veilig te houden. Helaas krijgt HEMA, en dus ook haar klanten, vaak te maken met phishing. In dit artikel zie je een recent voorbeeld van phishing en wat je er tegen kan doen.

Phishing gebeurt via verschillende platformen, zoals per e-mail, SMS/WhatsApp of telefonisch. Criminelen gebruiken ongevraagd de naam HEMA, de logo’s en zelfs foto’s van de producten. Met Black Friday en de feestdagen in het vooruitzicht verwacht HEMA dat er steeds meer van dit soort e-mails in omloop komen.

Hoe vervelend dit ook is voor HEMA en haar klanten, hier is weinig proactief tegen te doen. Wanneer er meldingen binnenkomen van klanten, kan er actie worden ondernomen. Om iedereen bewust te maken van de slinkse wijze waarop criminelen te werk gaan, brengt HEMA graag deze campagne onder de aandacht.

HEMA fan phishing #

Meerdere oplettende klanten hebben wij op deze phishing actie gewezen. Zij ontvingen phishing e-mails zogenaamd ‘verzonden vanuit HEMA’. In deze e-mail stelt men de vraag of zij een ‘echte HEMA fan’ zijn. Wanneer mensen op de link in deze e-mail klikken, belanden zij op een professionele phishing website.

HEMA fan email

Op deze phishing website moet men eerst enkele vragen over HEMA beantwoorden, waarna zij naam en e-mail moeten achterlaten voor deelname aan een spel. Echter bel je uiteindelijk met een duur 0906-telefoonnummer, wat €1,- per minuut kost. Hierbij moet men aan de lijn blijven terwijl zij het spel spelen. Op deze manier kost het onopgemerkt geld, en op de ‘prijs’ kan je lang wachten.

HEMA fan website

Doordat deze email gerapporteerd is heeft HEMA actie kunnen ondernemen en is de website inmiddels offline.

wat kunnen klanten doen? #

Bij phishing kan je als klant het beste direct melden aan de Fraudehelpdesk. Verder is het altijd verstandig om aangifte te doen bij de politie indien er geld of informatie verloren is gegaan.

Kijk voor meer informatie op de website van de Politie en de Fraudehelpdesk (zie kopjes ‘Verdachte e-mail melden!’ en ‘Fraude? Direct melden!’).